Kina mægler en fredsaftale mellem Saudi Arabien og Iran

10 marts vågnede verden op til en Kina medieret mægling mellem kongeriget Saudi Arabien og Iran. I mange år de to nationer ærkefjende, der støttede hver sin part i mange af Mellemøstens konflikter f.eks. i Yemen.

Men nu er det slut. Kina der står på god fod med begge lande formåede at føre dem sammen, således at der nu er oprettet diplomatiske forbindelser og de to lande mødes ved deres udenrigsministre.

Kina har indtil dato især været kendt for kun at fokusere på økonomiske relationer – men det er slut nu. International politik er noget som Kina beskæftiger sig med i stigende grad jf. de 12 principper for fred mellem Ukraine og Rusland.

Kunne USA have gjort dette? Nej det ville have være næsten umuligt da USA har Iran som en af deres store fjender og har omfattende sanktioner imod landet. For Kina har det været lettere da de har en langt mindre ideologisk tilgang.

https://www.atlanticcouncil.org/blogs/menasource/chinas-mediation-between-saudi-and-iran-is-no-cause-for-panic-in-washington/