Kina som mægler mellem de to største rivaler i Mellemøsten.

Ikke ethvert land er i stand til at mægle succesfuldt. Men det er lykkedes Kina at mægle mellem det pro-vestlige Saudi Arabien og Iran, som Vesten hader. Det betyder at de to fjendtlig sindede lande har oprettet diplomatiske forbindelser og formodes at samarbejde i fremtiden.

Hvorfor var det ikke USA der mæglede mellem de 2 parter?  Det ville være utænkeligt på grund af at USA, der efter Trumps overtagelse af magten i 2016 trak USA ud af den internationale atomaftale, JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), ikke har formået at tilslutte sig aftalen igen og forbedre forholdet til Iran. Det er blevet stærkt forværret og USA har helt bakket op om Israels positioner til Iran.

USA og Vesten har i høj grad et problem med at samtale med lande, de ikke er helt enige med.

Det virker som om at tankemåder og holdninger i Vesten er dualistiske – du er enten for os eller imod os; du er enten et godt land (demokrati, menneskerettigheder) eller et ondt land ( autokrati). Og autokratier eller evil states ( husk Reagans ”evil empire”) forhandler man ikke med. Det kristne Vesten er præget af tankekonstruktioner som paradis- helvede; Gud- djævelen; os – dem; Ukraine, Israel, Vesten selv er paradisets have. De andre, Kina, Iran, Rusland og store dele af Det Globale Syd – det er djævelens værk.

Den kinesiske og østasiatiske tankemåde giver plads  til en mere tolerant holdning – Ying- Yang; der er noget godt i alle sider;- i alle mennesker. Der er ikke denne: os-dem holdning; vi er alle mennesker; vi skal alle være her.

Derfor var det Kina der havde gode forbindelser til både Iran og S.A. (Saudi Arabien), der mæglede en aftale igennem. De kunne tale med begge sider.

Bemærk også at Kina har gode forbindelser med både Ukraine og Rusland. Og fører en politik der er neutral i forhold til begge. Det mener vestlig tankegang man ikke kan; Kina fastholder det kan man godt. Der er ikke kun for eller imod; det drejer sig også om at have gode relationer til begge parter i en konflikt.

For øvrigt ville det være umuligt at være mægler hvis man ikke kunne forholde sig neutralt til en konflikt.

Selvfølgelig skal vi ikke generalisere for meget om os selv i Vesten: Der er undtagelser som konfliktløsning, mægling, Ngo’s der taler med begge parter; lande som Norge der har kunnet tale med begge parter; folk der hylder vind-vind principper.

Vi skal heller ikke idealisere Kina. Kinas behandling af minoriteter og folk med anderledes opfattelser trænger til voldsom forbedring.

”Ingen steder er træerne vokset op i himlen”.

https://www.nytimes.com/2023/03/11/world/asia/china-saudi-arabia-iran-us.html

3 Replies to “Kina som mægler mellem de to største rivaler i Mellemøsten.

  1. Hej. Meget enig i at det er stort at Kina har medvirket til diplomatiske forbindelser mellem de 2 tidligere rivaler. Men jeg er ikke enig i det du skriver om Norge. Norge har altmere underkastet sig USAs tanker om de onde og de gode. I praksis har de vist stor partiskhed,ved bla.hjælp ved gasledningernes ødelæggelse,store pengeoverførsler til de stridende parter i Syrien og Ukraina. Vi skal hellere ikke glemme de 4 baser som USA har i Norge.
    venlig hilsen
    Jan Hermansson

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *